Jay Bharatkumar Patel

AR2034

The Weave Concourse

 The site is situated opposite the CEPT University and the program was to design a workshop space that encourages collaboration of local artisans and students. The southern facade of the workshop provides transparency which generates dialogue between displayed work and moving traffic of the road and also takes southern breeze inside the building whereas the north facade takes ample light inside the building and makes the feeling of the space lighter. This project tries to create a large space having all workshops together which helps students to learn and inspire by different artisans. To achieve that space spanning system is detailed, which is made from the weaving of metal plates having cross-sections of 100x4 mm. Rather than conventional steel sections, the metal flat section is used as a primary spanning member, and a composite structure of steel and rammed earth is used as a bearing member. Also, the staircase is detailed out in a way that breaks the conventional notion of making. This project creates a space that inspires artisans and students to take the act of making to another level not by just the quality of space but also by the detailing of it.

View Additional Work

Report Content

Model of Latch and Assembly Drawing

Assembly Drawing of Door

Staircase Suspending from beam on one side

Modelling Spanning through 1:10 and 1:5 scale models

Accommodating Spanning : Drawings

Details Of Spanning

Design Concept and Plans

Sectional Perspective showing coherence of space and spanning

Elevations showing connection with outside

Representation and communication of the expressive dimension of detail as a partner to space

Project Video